Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

A községről

A KÖZSÉG FEKVÉSE, MEGALAPÍTÁSA, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI

Köbölkút község a Duna és a Garam választóvonalán, dombos vidék déli nyúlványán terül el.

A Duna melléki sík talaj alkalmas gabona, szőlő, ill. gyümölcs termesztésére. A határvidék északi része, a Párizsi - csatorna mocsaras talajának köszönhetően, náddal benőtt. A falu különlegességéhez tartozik a környező nádas állat - és növényvilága, amelyben védett növény - ill. állatfajok sokasága él. A községet déli és részben nyugati irányból gazdag lomblevelű erdő övezi.

Köbölkút az őskorban és a középkorban sűrűn lakott település volt, ezt bizonyítják a korabeli iratok és ásatási leletek. A lineáris kerámiai népművészet elemei Szlovákia délnyugati részére Észak - Magyarországról kerültek át. A Krisztus előtti 4. században ezen a vidéken az időjárás jellege alapvetően rosszabbra fordult. Talán ezzel is magyarázható, hogy ebből az időből nincsenek a faluban településre utaló nyomok.

A királyi levéltári adatok alapján a terület jelentősége a XI. században megnőtt. A "kőkút" mellett létrehozták a királyi gazdasági majort. A XIII. századbeli magyar királyi udvari krónikában a község neve rövidítve Köbölkút - ként szerepel, fordításban "Kőkút" ill. "Kőből kút". 


 

Stampay János

Köbölkút község legjelentősebb egyénisége Stampay János, a helyi igazgató - tanító és kántor volt. Bars megyében, Léván született 1864. dec. 7-én. Középiskolai és tanítóképzői tanulmányait Léván végezte. Kiváló érzéke volt a zenéhez, nagyszerűen zongorázott. 1891. szept. 17-én megválasztják Köbölkút kántortanítójává, közel 70 évig munkálkodott a faluban, s itt is halt meg.

Bámulatos tevékenysége a tanítás és a zene mellett az irodalomra is kiterjedt, főleg az erkölcsnevelő, szépirodalmi és a történeti művekre. 1895-ben kiadta énekgyűjteményét, amely kedvelt olvasmány lett. Ezért a munkájáért 1902-ben "Croce di benemerenti" érdemrenddel tüntették ki. A könyv pontos címe: Katholikus egyházi énekek, imák és temetési szertartások. Köbölkúton 1934-ig tanított, majd nyugállományba vonult.

1960. január 27-én halt meg. Volt családi házán emléktábla őrzi a nevét. A községi főutca valamint a helyi magyar tanítási nyelvű alapiskola az ő nevét viseli.


Stampay János 


 


Slovenská verzia
Főoldal